proteinkur

 


Om proteinkur.dk l brugerbetingelser l kontakt


 

Kan for meget protein være skadeligt?

Eftersom langt de fleste mennesker i den vestlige verden allerede får mere end nok protein i kosten, risikerer de at skade helbredet, hvis de indtager endnu mere. I det mindste på længere sigt.

Den norske professor Åshild Krogdahl ved Norges veterinærhøjskole er en af de sagkyndige, der advarer imod meget proteinrige diæter. Hun mener, at de kan være skadelige, og der måske slet ikke skal så meget overskud af protein til, før vi får problemer.

Læs artiklen Kan for meget protein være skadeligt?

Forskere advarer mod risiko for nyreskader på proteinkure

Amerikanske forskere har udtrykt bekymring for, om proteinrige slankekure skader nyrerne hos mennesker med nyreproblemer. Problemet er, at omkring en ud af fem overvægtige lider af kronisk nyresygdom (chronic kidney disease eller CKD) — og ikke alle er klar over det.

Hvad raske nyrer på længere sigt siger til et højt proteinindtag er der delte meninger om.

De læger, der anbefaler proteinkure, mener, at raske nyrer sagtens kan tåle en meget proteinrig kost, men advarer dog alligevel om (når ellers de husker det), at personer med diabetes eller nedsat nyrefunktion skal passe på, og først snakke med lægen, hvis de ønsker at indføre en meget proteinrig kost.

Hvis du er overvægtig og har diabetes eller en nyresygdom eller nedsat nyrefunktion — eller hvis du er i tvivl — bør du først få en snak med din læge, såfremt du ønsker at gennemføre en proteinkur.

Læs artiklen Nyt studie advarer mod risiko for nyreskader på proteinkure

Proteinkure med kød skader helbredet

Vi ved fra befolkningsundersøgelser, at det er forbundet med øget risiko for diabetes, hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer at spise kød i de mængder, som de fleste danskere indtager. Og en del overvægtige indtager endog endnu mere kød i håb om, at det giver vægttab.

Mange undersøgelser viser, at kød over en vis mængde kan skade helbredet. Ifølge en af disse undersøgelse stiger dødeligheden fx med 13 procent for hver ekstra portion kød, der bliver spist dagligt. Det tilsvarende tal for forarbejdet kød er 20 procent.

Læs artiklen: Kød øger risiko for alvorlige sygdomme og forkorter livet

Det er også et velkendt faktum, at vegetarer generelt set både er slankere og sundere end kødspisere. Ikke fordi, du behøver at blive vegetar for at tabe dig, men det viser blot, at en masse protein fra kød og andre animalske fødevarer ikke er en god slankekur.

Proteinrig og kulhydratfattig kost øger risiko for hjertesygdomme

En omfattende undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal viser, at for meget protein i kosten og for lidt kulhydrat øger risiko for hjertesygdomme. Hver 10 procent fald i indtagelsen af kulhydrater eller stigning i proteinindtagelse resulterede i en 5 procent øget risiko for hjertesygdomme.

En del af Diogenes studiet ser også ud til at sætte spørgsmålstegn ved, om det nu også er så smart med al den protein. Det er ellers et studie som ofte (fejlagtigt efter min mening) bruges som et argument for en proteinrig kost, når formålet er vægttab. Forskerne konkluderede nemlig, at indtagelse af kulhydrater med lav glykæmisk indeks og et lavt proteinindtag kan reducere inflammation i kroppen, som er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme og andre kroniske tilstande.

Læs artiklen: Proteinrig og kulhydratfattig kost øger risiko for hjertesygdomme

Få nok kulhydrater >>

Annoncer ...